”Julkisen Sanan Neuvosto”

Mikä on JSN?

Julkisen sanan neuvosto on median itsesääntelyelin. Se valvoo, että suomalainen media toimii eettisesti. Lisäksi JSN puolustaa sananvapautta.

Siihen kuuluvat mediat ovat sitoutuneet noudattamaan yhteisesti sopimiaan Journalistin ohjeita.

JSN:ään kuuluminen on vapaaehtoista. Siihen kuuluvat käytännössä lähes kaikki suomalaiset lehdet sekä tv- ja radiokanavat.

Mitä se tekee?

JSN käsittelee kansalaisten tekemiä kanteluita, joiden mukaan joku media on rikkonut Journalistin ohjeita.

Kantelun voi tehdä kuka tahansa kunhan on ensin ollut yhteydessä mediaan ja pyytänyt sitä korjaamaan virheensä.

Grafiikka: Yle Oppiminen

Mitkä mediat kuuluvat JSN:ään?

JSN:ään kuuluvat lähes kaikki suomalaiset sanomalehdet, aikakauslehdet, radiot ja tv:t sekä näiden verkkosivustot. Mukana ovat myös esimerkiksi viihdelehdet, kaupalliset radiot sekä järjestö- ja puoluelehdet. Yleensä mediat kuuluvat JSN:ään alan järjestöjen ja yritysten kautta. JSN:n jäseniä voit etsiä seuraavasti.

Onko se aikakauslehti? Ne löydät Aikakausmedian tai Kultti ry:n jäsenluetteloista.
Onko se sanomalehti? Ne löydät Uutismedian liiton luettelosta.
Onko se kaupallinen radiokanava? Ne löydät Radiomedian luettelosta.

Myös Yle, MTV ja STT ovat jäseniä. Lisäksi muun muassa Nelonen-kanavaa edustava Sanoma Media Finland ja Journalisti-lehteä julkaiseva Journalistiliitto ovat JSN:n jäseniä. Lisäksi JSN:ään kuuluvat erillisjäseninä Aamun Koitto, AlfaTV, Kirkko & kaupunki, Kirkkonummen Sanomat, Landsbygdens Folk, Mamun Kynä, MarkkinointiUutiset, Medborgarbladet, MustRead, News Now Finland, Nya Åland, Nyhetsbyrån SPT, RARE-media, Saariselän Sanomat, Tekijä, Verde ja Viikko Pohjois-Karjala sekä journalistiopiskelijoiden julkaisut Tutka, verkkomedia 360° ja Moreeni Media.

Miksi JSN perustettiin?

JSN perustettiin 50 vuotta sitten, vuonna 1968, vastaamaan kysymyksiin, jotka ovat nyt uudella tavalla ajankohtaisia. Miten voin luottaa mediaan? Mistä tiedän, että uutinen on totta?

Skandaalimediat olivat rantautuneet Suomeen 1960-luvulla ja saavuttaneet suuren suosion. Eduskunta keskusteli siitä, miten valvottaisiin, ettei lehdistönvapautta käytetä väärin.

Silloin toimittajat ja medioiden kustantajat päättivät, että olisi parempi perustaa ammattietiikkaa valvova neuvosto itse ja välttyä tiukoilta mediaa rajoittavilta laeilta.

Monissa maissa median toimintaa nimittäin säädellään tiukasti lailla. Suomessa lainsäädäntö on löyhempää.

Meillä on katsottu, että lehdistö säilyy varmemmin vapaana ja moniäänisenä, kun sen säännöistä eivät päätä poliitikot eduskunnassa vaan media itse.

JSN kokoontuu noin 10 kertaa vuodessa. Sen tärkein tehtävä on varmistaa, että sinä voit luottaa journalismiin. Kuvassa vuoden 2017 neuvosto.

JSN numeroina

  • Puheenjohtaja ja 13 jäsentä
  • 8 median ja 5 yleisön edustajaa
  • Jäsenet vaihtuvat 3 vuoden välein
  • Noin 10 kokousta vuodessa
  • Vapaaehtoistyötä, 50 euron kokouspalkkiot
  • Noin 350 kantelua vuodessa
  • Kanteluista vuosittain noin 70 neuvoston käsittelyyn
  • Vuotuinen budjetti noin 400 000 euroa
  • Toimistolla 4 työntekijää