Radio Aalto ja piilomainonta?

Radio Aalto muutti nimensä yhden päivän ajaksi Radio Terraksi. Terra oli artisti Jenni Vartiaisen seuraavana päivänä julkaistavan levyn nimi. Sekoittuivatko mainonta ja journalismi?

Pohdittavia kysymyksiä: Radio Vartiainen ja Radio Aalto

Kerro mielipiteesi:

Julkisen sanan neuvosto katsoi, että Radio Aalto oli rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antoi sille huomautuksen.

Perustelut:

Kanavan nimen vaihtaminen Jenni Vartiaisen uuden levyn nimeksi ja useiden tuntien ohjelma-ajan omistaminen artistille olivat piilomainontaa.

JSN:n mukaan kanava ei tehnyt kuuntelijoille ohjelman aikana riittävän selväksi, että ohjelmakokonaisuus perustui kaupalliseen yhteistyöhön. JSN:n mukaan yleisön olisi pitänyt saada tietää, miksi nimenvaihdos oli tehty, miten se vaikutti journalistisiin ratkaisuihin, ja missä kulki kaupallisen ja journalistisen sisällön raja.

JSN totesi, että mediat saavat kokeilla uusia luovia ratkaisuja yhteistyökumppaneittensa kanssa, mutta niissä on tehtävä selvä ero journalistisen ja kaupallisen sisällön välille, ja tästä on kerrottava yleisölle selvästi.

Piilomainonta ei aina tarkoita, että rahaa liikkuu. JSN voi tulkita, että yhteistyö on piilomainontaa, vaikka siitä ei olisi maksettu rahaa. Tiedotusväline voi myös esimerkiksi huolimattomuuttaan tai kiireen vuoksi julkaista mainostajien tiedotteita tai muita sisältöjä niin, että ne näyttävät journalismilta.

Päätös syntyi äänestystuloksella 13–1.

Lue koko päätös (5327/R/13) Julkisen sanan neuvoston sivuilta.